Publicaties

Filters

38 resultaten gevonden

Leefstijl in de zorg. Rapportage transmurale sessie regio Gelderse Vallei

De Preventiecoalitie Foodvalley is in februari 2020 aan het project ‘Leefstijl in de zorg’ begonnen1. Het doel van dit project was het helder in kaart brengen van de huidige praktijk van het bevorderen van een gezonde leefstijl binnen de (CVRM) zorg en de factoren die dit beïnvloeden vanuit het perspectief van zorgprofessionals uit de eerste en tweede lijn. Daarnaast worden mogelijke oplossingen voor de knelpunten geïnventariseerd met de praktijkprofessionals. De resultaten van dit project resulteren in een advies met concrete verbeterpunten voor het verbeteren van de ‘aanbodkant’ van het bevorderen van een gezonde leefstijl. Praktijkervaringen werden gedeeld wat betreft de ervaringen met het leefstijlgesprek met de patiënt en wat betreft de (transmurale) samenwerking met collega’s rondom het bevorderen van een gezonde leefstijl. Om te komen tot aanbevelingen voor praktische oplossingen wat betreft de (transmurale) samenwerking met collega’s rondom het bevorderen van een gezonde leefstijl werd een transmurale sessie gehouden met zorgprofessionals uit de eerste en de tweede lijn. Dit rapport beschrijft de aanpak en uitkomsten van deze bijeenkomst.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 30-11-2021

Leefstijl in de zorg. Rapportage focusgroepen Ziekenhuis Gelderse Vallei

Deze rapportage beschrijft het handelen van zorgprofessionals in het Ziekenhuis Gelderse Vallei ten aanzien van ‘leefstijl in de zorg’. De rapportage gaat in het bijzonder in op het bespreekbaar maken en begeleiden van leefstijlverandering bij patiënten, de professionele (transmurale) samenwerking ten aan zien van het bevorderen van een gezonde leefstijl van de zorgvrager en de factoren die dit alles beïnvloeden. Het handelen van de professional staat dus centraal, en niet de determinanten van gedrag (sverandering) van de patiënt.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 30-11-2021

Facilitators and barriers for promoting healthy eating among primary care patients: results of a qualitative study among practice nurses

Background: Practice nurses have an important role in promoting healthy eating to prevent or delay long-term complications from chronic lifestyle-related diseases. Objective: To identify the facilitators and barriers encountered by practice nurses at a professional level when promoting healthy eating among patients. Methods: Face-to-face semi-structured interviews were conducted with 21 Dutch practice nurses. Data were recorded, transcribed and analysed using inductive thematic analysis. Results: Two main themes were determined: professional characteristics and professional–patient encounter. Professional characteristics included good communication skills and experience facilitated the successful promotion of healthy eating, while a lack of communication skills and lack of knowledge about diet were perceived as barriers. The most frequently identified facilitators for professional–patient encounter included ensuring a personal connection with patients, creating food awareness, focussing on small changes, adopting a tailored approach, motivating and arranging extra consultations. Barriers included lack of skills to raise the topic, lack of persistence, inability to find a common understanding, lack of competence in handling patients’ own choices and underuse of existing educational materials. Conclusions: Further research using the identified facilitators and barriers for promoting healthy eating in primary care patients with chronic diseases could assist in the development of future training programmes for practice nurses.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 05-09-2021

Leefstijl in de zorg. Richtlijnen en afspraken rondom het bevorderen van een gezonde leefstijl bij cardiovasculair risicomanagement

De Preventiecoalitie Foodvalley heeft zich onder andere ten doel gesteld om te werken aan de verbetering van de samenwerking bij het integreren van de preventieve begeleiding in de ketenaanpak bij verschillende zorgsoorten, te beginnen met CVRM-zorg. De eerste stap is de verkenning van de huidige situatie om kansen voor verbetering te identificeren. Stap twee is het identificeren van gewenste verbeteringen om tot een geïntegreerde werkwijze te komen. De verkenning van de huidige situatie bestaat, naast focusgroepen, uit een documentenanalyse. U heeft van deze analyse de rapportage nu voor u liggen. De verschillende richtlijnen en afspraken over het bevorderen van een gezonde leefstijl binnen de zorg rondom cardiovasculair risicomanagement zijn in kaart gebracht. Deze rapportage en de uitkomsten van de focusgroepen zullen samen een helder beeld geven van de huidige praktijk van samenwerken tussen de Huisartsen Gelderse Vallei en het Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 17-06-2021

Leefstijl in de zorg. Rapportage focusgroepen Huisartsen Gelderse Vallei

Deze rapportage beschrijft het handelen van eerstelijns zorgprofessionals ten aanzien van ‘leefstijl in de zorg’. De rapportage gaat in het bijzonder in op het bespreekbaar maken en begeleiden van leefstijlverandering bij patiënten, de professionele (transmurale) samenwerking ten aan zien van het bevorderen van een gezonde leefstijl van de zorgvrager en de factoren die dit alles beïnvloeden. Het handelen van de professional staat dus centraal, en niet de determinanten van gedrag (sverandering) van de patiënt.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 15-06-2021

Op weg naar ruimte en vrijheid

De coronacrisis schudt ons behoorlijk door elkaar. Veel van onze routines worden rigoureus doorbroken. Werk en privé verhouden zich heel anders tot elkaar. Veel vertrouwde manieren van werken ‘werken niet meer’, en zorg en onzekerheid dringen zich op allerlei manieren op. Misschien zijn we ons er nog niet altijd van bewust, maar in deze crisis staat ook onze (professionele) identiteit onder druk: wie ben jij nu in dit nieuwe geheel? Waar je wellicht in je werk herkend en erkend werd en je ook wist wat je waarde was, is ‘werk’ in een nieuw vaarwater beland. Je hebt je opnieuw te verhouden, moet andere wegen zoeken om meerwaarde te leveren, andere manieren om je werk ‘goed’ te doen. Al die veranderingen leveren identiteitswerk op. Dit ‘identiteitswerk’ gaat de een gemakkelijk af: je voelt je vrij om te zijn wie je wilt zijn, de nieuwe werksituatie heeft misschien zelfs spanningen weggehaald (wat ook aan het denken zet). Voor de ander is het lastiger: je ervaart juist minder ruimte en vrijheid om je te laten zien zoals je graag zou willen; je houdt je in, je voelt je onzeker of je trekt je maar terug. Voor beide geldt: elke crisis biedt ook mogelijkheden. Voor professionals die dit herkennen en vragen hebben over wie ze eigenlijk zijn of willen zijn in deze ongewone tijd hebben we deze white paper geschreven. Maar ook voor hen die geïnteresseerd zijn in professionele identiteit en de impact die het kan hebben op mens en organisatie, of misschien op zoek zijn naar manieren om de vraagstukken die ontstaan op te vangen. Wij hopen dat de gedachten in deze paper helpen om meer stevigheid en veerkracht te ontwikkelen, voor jezelf of in je hulp aan anderen, ook voor de periode daarna.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 01-07-2020

Aandacht voor eten en drinken in de wijkzorg

De wijkverpleegkundige is een belangrijke speler in het bevorderen van gezond eet- en drinkgedrag. Hoe krijgt dit vorm in de dagelijkse zorgpraktijk? Met interviews is in kaart gebracht hoe hbo-wijkverpleegkundigen deze taak invullen.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 16-06-2020

Gezonder gedrag bij de patiënt stimuleren

Voeding is van groot belang bij de preventie en behandeling van ziekten. Als gezondheidsbevorderaar speelt de poh een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van voedingsgedrag en het begeleiden van patiënten naar een gezonder voedingspatroon. Wat kunnen poh's doen om gezonder voedingsgedrag te stimuleren? De auteurs geven tips.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 01-04-2020