Publicaties

Filters

34 resultaten gevonden

Leefstijl in de zorg - managementsamenvatting

In het project ‘Leefstijl in de zorg’ van de Preventiecoalitie Foodvalley brengen we ervaringen van zorgprofessionals uit de eerste lijn en de tweede lijn met het bevorderen van gezonde leefstijl binnen het cardiovasculair risicomanagement (CVRM) zorg in kaart en de factoren die dit beïnvloeden vanuit het perspectief van zorgprofessionals uit eerste en tweede lijn. Daarnaast worden mogelijke oplossingen voor de knelpunten geïnventariseerd met de praktijkprofessionals. De resultaten van dit project resulteren in een advies met concrete verbeterpunten voorn het voeren van het leefstijlgesprek en voor de samenwerking tussen professionals.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 04-01-2022

Het gebruik van voorlichtingsmateriaal door wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners

Wijkverpleegkundigen en poh’s hebben een belangrijke rol in zorg voor voeding. Eén van de taken daarin is het bevorderen van gezond voedingsgedrag door middel van het geven van voorlichting. Bij het geven van voorlichting kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Het doel van deze rapportage is het in kaart brengen van ervaringen met voorlichtingsmaterialen door wijkverpleegkundigen en poh’s. In deze rapportage is te lezen welke materialen gebruikt worden, hoe deze materialen ingezet worden en wat de ervaringen zijn met de verschillende materialen. Daarnaast zijn de behoeften naar tools bij de begeleiding van zorgvragers rondom het bevorderen van gezond eetgedrag in kaart gebracht. Deze punten worden apart weergegeven voor poh’s en vervolgens voor wijkverpleegkundigen.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering |

Het gebruik van bronnen door wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners

Wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners (poh’s) hebben een belangrijke rol in zorg voor voeding. Eén van de taken daarin is het bevorderen van gezond voedingsgedrag. Daarvoor is het belangrijk dat verpleegkundigen zelf over de juiste informatie beschikken. Het doel van deze rapportage is het in kaart brengen van ervaringen met het zoeken en beoordelen van informatie over voeding. Vervolgens worden behoeften aan kennis en vaardigheden in kaart gebracht. In deze rapportage is te lezen welke informatie verpleegkundigen zoeken, waar verpleegkundigen informatie over voeding vandaan halen, welke ervaringen verpleegkundigen hebben met het zoeken en beoordelen van informatie en welke behoeften verpleegkundigen hebben met betrekking tot kennis en vaardigheden. Deze punten worden apart weergegeven voor poh’s en wijkverpleegkundigen.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering |

Voedingszorg voor de COPD-patiënt in het ziekenhuis

Samenwerking tussen zorgverleners uit verschillende disciplines is cruciaal om ondervoeding tegen te gaan bij COPD-patiënten in het ziekenhuis. Voor welke voedingsgerelateerde taken is de verpleegkundige verantwoordelijk binnen het multidisciplinaire team?

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 12-11-2021

Leefstijl in de zorg. Rapportage transmurale sessie regio Gelderse Vallei

De Preventiecoalitie Foodvalley is in februari 2020 aan het project ‘Leefstijl in de zorg’ begonnen1. Het doel van dit project was het helder in kaart brengen van de huidige praktijk van het bevorderen van een gezonde leefstijl binnen de (CVRM) zorg en de factoren die dit beïnvloeden vanuit het perspectief van zorgprofessionals uit de eerste en tweede lijn. Daarnaast worden mogelijke oplossingen voor de knelpunten geïnventariseerd met de praktijkprofessionals. De resultaten van dit project resulteren in een advies met concrete verbeterpunten voor het verbeteren van de ‘aanbodkant’ van het bevorderen van een gezonde leefstijl. Praktijkervaringen werden gedeeld wat betreft de ervaringen met het leefstijlgesprek met de patiënt en wat betreft de (transmurale) samenwerking met collega’s rondom het bevorderen van een gezonde leefstijl. Om te komen tot aanbevelingen voor praktische oplossingen wat betreft de (transmurale) samenwerking met collega’s rondom het bevorderen van een gezonde leefstijl werd een transmurale sessie gehouden met zorgprofessionals uit de eerste en de tweede lijn. Dit rapport beschrijft de aanpak en uitkomsten van deze bijeenkomst.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering |

Leefstijl in de zorg. Rapportage focusgroepen Ziekenhuis Gelderse Vallei

Deze rapportage beschrijft het handelen van zorgprofessionals in het Ziekenhuis Gelderse Vallei ten aanzien van ‘leefstijl in de zorg’. De rapportage gaat in het bijzonder in op het bespreekbaar maken en begeleiden van leefstijlverandering bij patiënten, de professionele (transmurale) samenwerking ten aan zien van het bevorderen van een gezonde leefstijl van de zorgvrager en de factoren die dit alles beïnvloeden. Het handelen van de professional staat dus centraal, en niet de determinanten van gedrag (sverandering) van de patiënt.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering |

Facilitators and barriers for promoting healthy eating among primary care patients: results of a qualitative study among practice nurses

Background: Practice nurses have an important role in promoting healthy eating to prevent or delay long-term complications from chronic lifestyle-related diseases. Objective: To identify the facilitators and barriers encountered by practice nurses at a professional level when promoting healthy eating among patients. Methods: Face-to-face semi-structured interviews were conducted with 21 Dutch practice nurses. Data were recorded, transcribed and analysed using inductive thematic analysis. Results: Two main themes were determined: professional characteristics and professional–patient encounter. Professional characteristics included good communication skills and experience facilitated the successful promotion of healthy eating, while a lack of communication skills and lack of knowledge about diet were perceived as barriers. The most frequently identified facilitators for professional–patient encounter included ensuring a personal connection with patients, creating food awareness, focussing on small changes, adopting a tailored approach, motivating and arranging extra consultations. Barriers included lack of skills to raise the topic, lack of persistence, inability to find a common understanding, lack of competence in handling patients’ own choices and underuse of existing educational materials. Conclusions: Further research using the identified facilitators and barriers for promoting healthy eating in primary care patients with chronic diseases could assist in the development of future training programmes for practice nurses.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering | 09-05-2021

Leefstijl in de zorg. Richtlijnen en afspraken rondom het bevorderen van een gezonde leefstijl bij cardiovasculair risicomanagement

De Preventiecoalitie Foodvalley heeft zich onder andere ten doel gesteld om te werken aan de verbetering van de samenwerking bij het integreren van de preventieve begeleiding in de ketenaanpak bij verschillende zorgsoorten, te beginnen met CVRM-zorg. De eerste stap is de verkenning van de huidige situatie om kansen voor verbetering te identificeren. Stap twee is het identificeren van gewenste verbeteringen om tot een geïntegreerde werkwijze te komen. De verkenning van de huidige situatie bestaat, naast focusgroepen, uit een documentenanalyse. U heeft van deze analyse de rapportage nu voor u liggen. De verschillende richtlijnen en afspraken over het bevorderen van een gezonde leefstijl binnen de zorg rondom cardiovasculair risicomanagement zijn in kaart gebracht. Deze rapportage en de uitkomsten van de focusgroepen zullen samen een helder beeld geven van de huidige praktijk van samenwerken tussen de Huisartsen Gelderse Vallei en het Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Leefstijl en Gezondheidsbevordering |